“Putovao sam po zemlji, sljedeći stope Woodyja Guthrieja.” Američki kantautor Bob Dylan danas slavi 80. rođendan. Njegovo najubojitije oružje su glazba i stihovi – Style

0
178

Napisao: Borut Černelić

Foto:HaloPix/Pixsell

U rujnu 1960. Bob Dylan posudio je primjerak autobiografije Woodyja Guthrieja „Vezani za slavu“ od kolege s fakulteta i postao opsjednut. Taj dan promijenio mu je život. Spisatelj Alan Lomax objavio ju je 1943. godine učinivši “skitnicu s gitarom i usnom harmonikom” gotovo mitskom figurom. Ovo djelo imalo je presudan utjecaj na Bob Dylana, tada mlađahnog glazbenika pravog imena Fred Zimmerman. Dvadesetogodišnjak je počeo oponašati Woodyja, pa čak i govorne obrasce svog junaka. Čim je pročitao knjigu okupljenima u kafiću “izvalio” je woodyjevski “Wha?” Zabilježena je i Dylanova izreka koji je izgovorio u New York sljedećeg siječnja: “Putovao sam po zemlji, sljedeći stope Woodyja Guthrieja.” Upravo je legendarni skitnica koji je mijenjao vlakove kao podstanari stanodavce imao presudan utjecaj na Bob Dylana. Nikada se on njega nije oslobodio i uvijek se Woody osjetio u Dylanovim pjesmama, Na kraju krajeva i prepjevavao ga je i dodatno učinio planetarno poznatim. Svirao ga je i “skidao” i tko zna kako bi tekla Dylanova karijera da na svom prvom albumu iz 1962. nije imao dvije Guthriejeve pjesme. Idolopoklonstvo pratilo je Dylana cijeli život, a upravo zahvaljujući njemu Guthrieja su prepjevali i Madona, Bruce Springsteen, Dolì Parton, The Byrds, Lady Gaga, Ry Cooder… Za Guthrieju gitaru govorilo se da “ovaj stroj ubija fašiste” i sve one koji donose nepravdu. Njegove protestne pjesme duboko su se urezale Dylanu pod kožu i pratile su ga sve vrijeme. I on je na kraju krajeva bio isti takav. Smetala ga je nepravda i pisao je pjesme koje su isticale dobro i rugale se ološu i nepravdama. Bob Dylan bio je očaran i opsjednut Guthriejem i nije dozvolio da legenda Divljeg zapada padne u zaborav. “Ova zemlja je tvoja zemlja”, pisao je Woody, prepjevala je pjesmu i Madona, a Dylan mu je 1967. na smrtnoj postelji u psihijatrijskoj stanici Greystone Park bolnica u New Jerseyu predao karticu teksta koju je uglazbio pod nazivom “Song to Woody”. Stariji muškarac lagano ga je dodirnu i kazao: – “Nisam mrtav još”. I nikad Woody nije umro, jer opčinjeni Dylan zarazio je njime i cijeli svijet. Fred Zimmerman bio je i jest svojevrsna replika Guthrieja i nikada to nije poricao.

– Pjevam ti ovu pjesmu, ali ne znam pjevati dobro,
i nema puno muškaraca koji su učinili stvari koje si ti učinio
Evo i Cisca, Sonnyja i Leadbellyja… i svih dobrih ljudi koji su putovali s vama, napisao je u pjesmi “Song to Woody”, Bob Dylan.

Upravo zbog njegova utjecaja Dylanove rane pjesme bile su usredotočene na ljudska prava i socijalnu nepravdu. Woody Guthrie je često prerađivao tradicionalnu glazbu s novim tekstovima, istodobno bilježeći socijalnu nepravdu. Isto je u ranoj fazi činio i Dylan. “Blowin’ ‘in the Wind” bavila se građanskim pravima, a “Masters of War”, bio je odraz Dylanova protesta spram rata u Vijetnamu. Njegove su se kasnije pjesme sve više fokusirale na njegove vlastite osjećaje i pokušaje razumijevanja svijeta. Dylanov zaokret prema osobnijim pjesmama, međutim, pokazao se temeljnim u uspostavljanju kantautorskog pristupa koji je od tada cvjetao. Unatoč socijalnom komentaru u nekim od svojih pjesama, Dylan je tvrdio da nikada nije bio “politički” tekstopisac. I on je poput Guthrie utjecao na cjelokupnu glazbenu scenu. I na Beatlese. Navodno ih je on još 1964. “zarazio” ne samo glazbom nego i opojnim lakim drogama. Navodno ih je “upoznao” i s marihuanom. Pjesme na sljedećem albumu Beatlesa, poput “Help!” sugeriraju na tako što.
Woody Guthrie umro je u 55. godini i nosio je težak križ na svojim plećima. Dylanova identifikacija s Guthriejem pogurala je cijelu sljedbu glazbenika kojima je muza bio trubadur američkih željeznica. Bruce Springsteen, Toma Morell, Byrds, John Fogerty, Johnny Cash, Beck, Emmylou Harris, U2, Lou Reed, Steve Earle, Paul Simon, Grateful Dead, Billy Bragg, Richie Havens, Ani DiFranco, John Mellencamp, Jeff Tweedy, Ry Cooder, Flatt i Scruggs, Madona i The Band dali su značaj Woodyju. Prepjevali su ga i time mu davali na značaju, ali i na zajedničkoj prošlosti. Slali su poput njega i Dylana ispravne političke poruke na akustičnoj gitari.

I utjecaj Boba Dylana i njegove glazbe bio je jedinstven. On je umjetnik kontradikcija, nepredvidive naravi. Odbio je prisustvovati dodjeli Nobelove nagrade za književnost, koju je dobio 2016., a prošle godine, usred epidemije, objavio je novi album autorskih pjesama “Grubi i hrapavi putevi”.

Bob Dylan, pravim imenom Robert Allen Zimmerman, rođen je u Minnesoti, gdje su najavili Dylanovu godinu ili cjelogodišnji program događaja koji će glazbenika slaviti do njegovog 81. rođendana. Bob Dylan Center trebao bi se otvoriti u Tulsi, Oklahoma, u svibnju sljedeće godine. Zgrada, koju je dizajnirala arhitektonska tvrtka Olson Kundig, predstavit će više od 100 000 izložaka, uključujući rukopise, neobjavljene slike i fotografije iz svojih arhiva.

Na rođendan jednog od najvećih kantautora svih vremena, mediji su prepuni publikacija. Obilježavaju ga velike organizacije, poput britanskog BBC-a nizom eseja, originalne audio drame i dokumentarnih filmova, kao i manji organizatori koji su pripremili mrežne koncerte, izložbe i slično. Među njima su i vijesti poput 80 stvari koje biste trebali znati na 80. rođendan Boba Dylana ili 80 najvećih Dylanovih pjesama.

U svojoj dugoj karijeri Dylan je istraživao američku glazbenu tradiciju glasom, gitarom, klavirom i usnom harmonikom, od folka, bluesa, countryja do gospela, rock’n’rolla i rockabillyja, kao i irsku narodnu glazbu i jazz.

2016., na iznenađenje mnogih, dobio je Nobelovu nagradu za književnost za novi poetski izraz u američkoj pjesničkoj tradiciji, a dodatno je uzburkao javnost kad je utihnuo i nije nazočio dodjeli “zbog drugih obveza”.

Što se tiče njegovog utjecaja na popularnu glazbu i kulturu, 1992. je na 30. godišnjici svoje karijere pokazao koncert u njujorškom Madison Square Gardenu, gdje su svirali glazbenici različitih žanrova, od Eddieja Veddre, Tracyja Chapmana, Sineada O’Connora , Lou Reed, Eric Clapton, Neil Young do Willieja Nelsona i Johnnyja Wintera.

Prodao je više od 100 milijuna ploča, a časopis Rolling Stone nekoliko je njegovih pjesama naveo kao jednu od 500 najboljih pjesama svih vremena. Među njima je izdvojila pjesmu Like a Rolling Stone, koja je nadahnula mnoge umjetnike, među kojima su John Mellencamp, David Bowie, Bruce Springsteen i Rolling Stones and Green Day, a vjerojatno je jedan od najpoznatijih aranžmana pridonio Jimi Hendrix.

Prošle godine, usred epidemije nakon osam godina, iznenadio je novim albumom izvornih pjesama Rough and Rowdy Ways.Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here