LAUC: ‘UK soj’ nije ništa opasniji od starog, osim što se oko 35% brže širi

0
30

Znanstvenik Gordan Lauc je na Facebooku oštro reagirao na širenje panike i korištenje ‘opasnog novog soja virusa’ za uvođenje ili zadržavanje strogih epidemioloških mjera.

‘Kada čujem ‘opasni novi soj’ dobijem zelene pjege po licu, a kad to netko iskoristi kao argument za uvođenje ili zadržavanje restriktivnih mjera, dobijem i ljubičaste pjege. Bit će da je to od tog opasnog novog soja.

Ljude je najlakše plašiti onime što ne razumiju, a ‘opasni novi soj’ zvuči jako opasno i nepoznato… Da, virusi mutiraju i stalno se pojavljuju nove varijante i sojevi. To je potpuno normalno. Moguće je da će se pojaviti nekakav novi opasni soj, no za sada se još uvijek nije pojavio, a što je više ljudi preboljelo COVID-19, šanse da se proširi neki novi soj su sve manje. (šanse da se pojavi su zapravo sve veće što je više zaraženih, no šanse da se proširi su sve manje pa kad se neki takav i pojavi, potisne ga stari blaži soj) 

Ovaj tzv. ‘UK soj’ nije ništa opasniji od starog, osim što se cca 35% brže širi. Ako se širi 35% brže, a ciklus infekcije je cca 5 dana, pokušajte sami izračunati koliko će ga više biti do proljeća.

U Hrvatskoj taj UK soj još nismo našli. Nije da smo ga previše tražili, pa pretpostavimo da ga je možda čak i 1%. Pa sve da ubaci i u turbo brzinu i krene se širiti 50% brže od našeg domaćeg soja (onog koji emigrira kada zatvorite kafiće i zabranite djeci sport) za pet dana će ga biti 1.5%, za 10 dana 2,25%, za 15 dana oko 3,4% itd… Dominantan neće postati još dosta dugo. Svi ćemo, ili preboljeti, ili se cijepiti prije toga.

Stoga ako se već trebate nečega bojati, klimatske probleme, ptičja gripa ili pesticidi u hrani su bolji izbor, a gubitak posla i recesija puno realnija opasnost.

Ne vjerujte li meni, poslušajte što o novim sojevima kaže Dr. Soumya Swaminathan, Chief Scientist Svjetske zdravstvene organizacije’, poručuje Lauc.

Kada čujem “opasni novi soj” dobijem zelene pjege po licu, a kad to netko iskoristi kao argument za uvođenje ili…

Objavljuje Gordan LaucČetvrtak, 21. siječnja 2021.

N.M. | 22. 01. 2021. | 07:50h

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here