HAKOM blokira brojeve s kojih dolaze poruke koje krše izbornu šutnju

0
30

Izlaznost je gotovo ista kao i u vrijeme izbora kada nije bilo pandemije, a o pridržavanju epidemioloških mjera računa vode u biračkim odborima, rekla je potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin za N1 govoreći o tome kako protiču lokalni izbori u Hrvatskoj.

Kazala je kako je prema izlaznosti među velikim gradovima Zagreb zabilježio najveći broj birača koji su do 11.30 sati izašli na birališta.

‘Od gradova Zagreb ima naveću izlaznost sa 15.39 posto birača, slijedi Split sa 14.40 posto, Osijek s 13 posto i Rijeka s 12.43 posto.

U 17 sati će biti objavljeni novi podaci o izlaznosti do 16.30 sati’, rekla je Ana Lovrin.

Ima dosta prijava sudionika o kršenju izborne šutnje, rekla je.

‘Mi tu obavijestimo HAKOM da blokira brojeve s kojih dolaze poruke. Građani se žale i na to da ih se pita žele li sve ili neke listiće – no to je sasvim u skladu sa zakonom. Birač može glasati na svim izborima, ili samo na nekima, a u Zagrebu se radi još i o mjesnim izborima – izborima za mjesne odbore i gradske četvrti.

Nekada se birače prisiljavalo da glasa na svim izborima, ali oni mogu glasati na svim ili na nekim izborima.

Ako slučajno je došlo do nesporazuma i biraču nisu ponuđeni listići za sva četiri, ili pet izbora, ako je pripadnik nacionalne manjine, može se vratiti na izborno mjesto i ponovno glasati’, rekla je Ana Lovrin.

U Češkom nasljeu u Petrinji nemaju zasebno biračko mjesto, jer nije moglo biti napravljeno.

‘Ono nije napravljeno zbog toga što se mora glasati u mjestu prebivališta. Ako su oni slučajno u samoizolaciji, a njihovo prebivalište spada u okviru biračkog odbora u kojem je kontejnersko naselje, mogu glasati. Ako ne, moraju čekati drugi krug. Tehnička organizacija izbora mora pratiti ono što zakon kaže’, naglasila je Ana Lovrin.

N.M. | 16. 05. 2021. | 13:52h

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here