GASTRO: Krenule su mlade šparoge – ukusne, skupe i ekskluzivne, a može i sa špekom, ako treba! » 01Portal

0
66


Počela je sezona mladih šparoga. Cijene su, naravno, “paprene” – minimalno 40 kuna po vezici, ali isplati se svaka lipa. Znalci tvrde da ih to previše ne brine jer pripremaju i jedu “divljakuše”, koje sami uberu tijekom šumskih šetnji, a ovih je dana bilo lijepa vremena, tako da su one sazrele u prirodi, najvjerojatnije već obrane. Umjesto klasične istarske fritaje, koje je doista fatnatastična papica, ovaj put vam predlažemo da iskoristite svježinu mladih šparoga do kraja. Neka jaja budu samo prilog šparogama, a ne obrnuto! Jer, šparoge su najukusnije početkom sezone, kad su mlade.

Sastojci:

2 kom vezice šparoga
1 kom limuna
1 žličica mješavine začina (za jaja)
3 kom cherry rajčica
3 kom lovorov list
3 žlice maslinova ulja
sol, papar

Način priprave:

Šparoge se čiste tako od odstranimo donji drvenasti dio stabljike, što je lako odrediti jer one pucaju upravo na mjestu gdje je stabljika tvrđa. Čim ih kupite, ako su svježe, a netom ubrane bi mogle zamotane u krpi u hladnjaku izdržati i do pet dana, no bolje je ne eksprimentirati s time. Kuhamo ih u vreloj zasoljenoj vodi, kratko, oko 4 minute najduže 5 minuta. Ipak vodite raćuna da kuhanje mora izvući gorčinu iz njih. Jaja ispeći znate i najbolje je to učiniti na maslinovom ulju i teflon tavi. Moguća je i varijanta s tvrdo kuhanim jajima, a zajedničko je par kapi, dakako, djevičanskog maslinova ulja prije posluživanja. Šparogama odgovara i par kapi svježe iscijeđenog limunova soka. Cherry rajčica je tu samo za dekoraciju.

Šparoga ima bogatu nutritivnu vrijednost – sadrži vitamine A, K, B, C i E, folnu kiselinu, željezo, bakar, vlakna, mangan, kalij, kolin, cink, magnezij i selen, a uz sve nutritivne blagodati niskolalorična je namirnica. Naime, 100 g šparoga sadrži tek dvadesetak kalorija.

No za one koji ne mogu bez mesa i kolesterola donosimo još jedan način pripreme šparoga. Jednostavno ih zamotajte u špek i grilajte. Može i u tavi, na masti. Uostalom, pogledajte sliku ispod članka. Sve je jasno, jer slika govori više od riječi!Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here