Bitka kod Samobora sa 100 vitezova u oklopima i 300 kopljanika, kuburaša, mušketira i topnika

0
70


Bitka kod Samobora s 400 sudionika, među kojima stotinjak vitezova u oklopima, kopljanici, kuburaši, mušketiri i topnici, održat će se u nedjelju, 8. ožujka, na Vugrinščaku, a ove godine prikazat će manje koreografiranih detalja, a više stvarne borbe, najavio je organizator manifestacije.

Događanja počinju u 10 sati otvorenjem već tradicionalnog srednjovjekovnog sajma, a sama bitka počinje u 15 sati. Dotle će klobučari, košaraši, krušari, travari, medičari, kovači s drvenim mačevima i štitovima, viteškom opremom od kože te raznim drugim srednjovjekovnim predmetima, uz radionice streličara, mačevalaca i dvorskih plesača predstaviti svoje proizvode i znanja.

Organizator ističe da se Samoborska bitka proteklih godina razvila u jednu od najznačajnijih turističko-kulturnih manifestacija u Samoboru. Posjetitelji će moći vidjeti dio stvarnih borbi između dvije vojske i vitezova, nakon čega će se bitka nastaviti uz uobičajenu koreografiju i poznati ishod, uz grmljavinu topova i kubura iz dva suprotstavljena tabora.

U Bitci kod Samobora sudjeluju Vitezovi Zelingradski, Družba vitezova zlatnog kaleža, Red Čuvara grada Zagreba, Red srebrnog zmaja, Viteški red svetog Nikole, Povijesna postrojba ban Gašpar Alapić, Kuburaško društvo Gromovnik, Plesna grupa “Burka”, Vitezovi vranski, Udruga Corvi belli, Koprivnički mušketiri, DV Izvor, Udruga Oživljena povijest Samobor i Samoborski muzej.Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here